RDF - Open Field
23 March 2018

Tratamente recomandate pentru culturile de toamnă

Suntem la sfârșitul lunii martie când traversăm o perioadă de iarnă autentică, după ce am trecut peste o iarnă care, în multe cazuri, a părut mai degrabă o primăvară târzie. Datorită condițiilor climaterice din această iarnă, adică temperaturi foarte ridicate (16⁰ C în luna ianuarie), cu precipitații destul de însemnate cantitativ, culturile de toamnă au vegetat aproape în toată această perioadă.

Cu siguranță fiecare fermier a făcut vizite în câmp, pentru a vedea stadiul actual al culturilor pe care le are. La o vizită în câmp se poate observa un stadiu de dezvoltare destul de avansat la culturile de orz, grâu de toamnă și rapiță. Grâul și orzul sunt bine înfrățite, dar din nefericire, prezența bolilor foliare (făinare, septorioză) este evidentă. Buruieni problemă, gen Apera Spica venti (iarba vântului), Galium Aparine (turita), Veronica Persica (Veronica), Stelaria Media (Rocoina) etc., sunt și ele prezente și bine dezvoltate în culturile de cereale de toamnă. La cultura rapiței se poate observa un stadiu de dezvoltare foarte avansat, la hibrizii timpurii, plantele sunt în faza de început al alungirii tulpinii principale, iar procesul de ramificare este în stadiul incipient.

Având în vedere aceste observații făcute în câmp, se impun o serie de lucrări de întreținere a culturilor semănate în toamnă. La rapiță, din cauză că în ultimele două săptămâni, temperaturile au trecut de 15⁰ C, au apărut deja adulții de Ceutorhyncus napi – dăunător care, dacă este scăpat de sub control și femela reușește să depună ouăle în tulpina rapiței, pagubele produse sunt semnificative. Din păcate la această oră, din cauza acestui episod de iarnă autentică cu zăpadă și temperaturi scăzute, zborul adulților, hrănirea lor și copulația s-au întrerupt, rămânând ca, după trecerea acestui episod de  iarnă, să ținem în continuare sub observație acest dăunător.

Din cauza temperaturilor ridicate, umiditatea aerului fiind și ea ridicată, riscul de apariție a bolilor foliare gen Botrytis este foarte mare. La culturile de orz și grâu, așa cum am amintit la început, făinarea și septorioza sunt prezente active la această oră. Din păcate, previziunile meteo pentru această primăvară, respectiv lunile aprilie și mai, ne indică o vreme răcoroasă cu precipitații peste mediile multi anuale în toată partea de vest a țării. Având în vedere aceste lucruri, prioritare sunt lucrările de erbicidat și tratamentele bolilor foliare.

Odată cu încălzirea vremii, pe fondul excesului de umiditate, presiunea  bolilor va fi din ce în ce mai mare. RDF pune la dispoziția fermierilor o gamă largă de erbicide, fungicide și insecticide, cu ajutorul acestor substanțe putându-se ține sub control bolile și dăunătorii din culturile de toamnă.

O soluție bună pe care RDF o propune este pachetul Falcon Pro, compus din erbicidul Sekator Progress OD și fungicidul Falcon Pro. Acest pachet controlează foarte bine buruienile problemă din culturile de cereale de toamnă, prin erbicidul Sekator Progress la 0,15 l/ha, iar fungicidul Falcon Pro la 0,6 l/ha controlează foarte bine complexul de boli foliare. Aceste două substanțe aparțin firmei BAYER, urmate de un al 2-lea tratament cu Nativo pro în doză de 0,6l/ha sau 0,7l/ha – doză la care combate și fuzarioza spicelor (Fusarim spp) sau Prosaro (0,75 – 0,9l/ha) ca al 3-lea tratament, pot asigura culturi curate de buruieni și boli.

Firma Bayer propune, de asemenea, o gamă largă de insecticide, cum ar fi Biscaya 0,2 l/ha, Decis Expert 62,5-75 ml/ha, Proteus OD-0,4 l/ha, care pot ține curate culturile de insecte, precum  Oulema Melanopa și Eurigaster Integriceps. Pentru cultura rapiței, firma Bayer pune la dispoziție pachetele tehnologice Biscaya și Proteus, care, pe lângă cele două insecticide, mai pune la dispoziție și fungicidul Tilmor, care la 1l/ha combate bolile rapiței, cum ar fi Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Phoma lingam și Erysiphe communis.                                 

RDF pune la dispoziția fermierilor și alte soluții pentru întreținerea culturilor agricole de toamnă cu substanțe de la compania BASF. Ca erbicid, vă supunem atenției Biathlon 4D-0,04-0,07l/ha, erbicid care controlează și buruieni problemă (gen Veronica) și care se poate aplica chiar și când există fluctuații de temperatură. Alături de acest erbicid, se pot aplica fungicide cum ar fi Tango Super 0,75l/ha, Capalo 1l/ha la primul tratament sau Allegro 0,75l/ha și Osiris 2l/ha la al 2-lea tratament. Un fungicid nou apărut pe piață, tot de la BASF, este Priaxor EC, care ține sub control cu eficiență maximă complexul de boli foliare la păioase în doză de 0,75-1,5 l/ha. La clasa insecticide, vă recomandăm Fastac Activ 0,2 l/ha.                                  

RDF vă mai recomandă din portofoliul Syngenta un erbicid eficient în culturile de cereale păioase Axial și Axial One, care combat buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale întâlnite în culturile de cereale păioase. Doza de aplicare 1 l/ha. La cateoria fungicide din portofoliul Syngenta, RDF vă pune la dispoziție produse cum ar fi Artea – 0,4 l/ha, Archer Turbo – 0,8-1lha, Bravo1,5 l/ha pentru complexul de boli foliare și nu în ultimul rând, Menara – 0,4 l/ha. Din clasa insecticidelor, vă propunem Karate Zeon 0,15l/ha, care, pe lângă un efect rapid și de șoc, are o lungă perioadă de protecție, datorită tehnologiei Zeon.

După o iarnă capricioasă cu premisele unei primăveri la fel de capricioase, întocmirea planurilor de întreținere a culturilor de toamnă, ținerea sub observație permanentă a stadiului de vegetație a culturilor și, în funcție de condițiile de mediu, aplicarea rapidă a erbicidelor, fungicidelor și insecticidelor sunt prioritățile de bază pentru obținerea unor culturi agricole de bună calitate și în cantități care să facă din activitatea de cultivare a pământului o activitate eficientă economic.