RDF - Open Field
13 May 2018

Se apropie sfârșitul campaniei de primăvară

Suntem aproape de sfârșitul campaniei de primăvară, o campanie cu totul atipică, ce a început cu o vreme rece și umedă, cu ploi frecvente și însemnate cantitativ, care au dus la o decalare a perioadei de însămânțat și a tratamentelor la culturile de toamnă - orz, grâu și rapiță.

Cu presiunea bolilor foliare la grâu și orz (făinare, septoria și a ruginilor), cu iminența atacului de Ceutorhyncus napi la rapiță, cu terenuri mustind de apă, care nu permiteau efectuarea tratamentelor la boli și dăunători, perspectivele nu erau dintre cele mai bune. După această perioadă cu vreme capricioasă, vremea  devine frumoasă, temperaturile au început să crească, ceea ce a dus la o aglomerare a lucrărilor de erbicidat, tratamente fitosanitare, pregătire a terenului și declanșarea lucrărilor de semănat.

Creșterea temperaturilor duce la un atac virulent la rapiță, atât Ceutorhyncus, cât și Melighetes atacă în valuri, ceea ce obligă fermierii la tratamente succesive. Terenurile cu exces de umiditate îngreunează tratamentele de combatere a dăunătorilor sau chiar le împiedică, unii fermieri fiind obligați să facă tratamente cu avionul.

Concomitent cu combaterea dăunătorilor la rapiță, sub presiunea bolilor foliare, dar și a buruienilor, care, beneficiind de umiditate și condiții prielnice, se dezvoltau în ritm alert, lucrările de erbicidat și tratamentele cu fungicide devin urgență de gradul unu.

Creșterea bruscă a temperaturilor și la niște valori destul de ridicate, la terenuri cu exces de umiditate, face ca lucrările de pregătire pentru semănat să fie greoaie și, în multe cazuri, nu dau un pat germinativ corespunzător. În multe cazuri, fermierii sunt obligați să facă mai multe treceri cu utilajele pentru pregătirea terenului, ceea ce duce la pierderea rapidă a apei din sol. Datorită temperaturilor ridicate și a perioadei lungi în care nu au mai căzut precipitații, s-a permis efectuarea lucrărilor specifice fiecărei culturi; la această oră, semănatul porumbului, florii soarelui și chiar a soiei sunt finalizate. Erbicidarea și primul tratament la grâu și orz sunt finalizate, iar unii fermieri au declanșat al doilea tratament la cerealele păioase. La dispoziția fermierilor sunt o mulțime de fungicide, dintre care enumerăm doar câteva: Falcon Pro – 0,6 l/ha, Nativo Pro – 0,6 l/ha, Allegro – 0,75 l/ha, Duet ultra – 0,5 l/ha, Evolus – 0,75 l/ha, Zamir – 0,75 l/ha, Amistar Xtra – 0,5 l/ha. Odată cu al doilea tratament, se pot aplica și insecticide care să combată larvele de Oulema Melanopa și Eurygaster Integriceps. La această oră, culturile de toamnă sunt înspicate, fază în care culturile au nevoie de cantități ridicate de apă și elemente nutritive. Temperaturile extrem de ridicate, peste 30 grade Celsius, au dus la un deficit de apă, o încetinire a metabolismului și, implicit, a absorbției la nivel radicular. De aceea, aplicarea unor îngrășăminte foliare este benefică, pentru a ajuta plantele să vegeteze în condiții optime. Recomandăm îngrășământul RDFertil 5-6 l/ha, care ar putea suplini lipsa elementelor nutritive. Este de preferat aplicarea îngrășămintelor foliare în actualele condiții pedoclimatice, în detrimentul îngrășămintelor solide. Am văzut săptămâna trecută aplicându-se Uree la 32 grade Celsius, pe un lan de grâu. Oare de ce? Cât din ureea aplicată va mai fi folosită de grâul respectiv?

La cultura porumbului, procesul de răsărire este în desfășurare. Lipsa precipitațiilor, temperaturile ridicate și, în unele cazuri, patul germinativ nu tocmai bun, fac ca răsărirea să nu fie una explozivă și uniformă. Aplicarea în post emergență a erbicidelor peliculare în lipsa precipitațiilor poate duce la o eficacitate scăzută sau chiar la un eșec total. Paleta largă de erbicide pe bază de Nicosulfuron, Rimsulfuron, Mezotrione, Tifensulfuron metil, 2,4 D, Dicamba, Florasulam, combat cu succes toată gama de buruieni mono și dicotiledonate. Aceste erbicide pot fi aplicate cu succes până la faza de 6-8 frunze a porumbului. Din păcate, la această oră sunt 40 de zile de la ultimele precipitații și, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate pentru această perioadă, deficitul de apă din sol se manifestă din plin. Orzul, rapița, grâul sunt în faza de formare și umplere a bobului, necesarul de apă fiind foarte ridicat. Pe zonele cu terenuri nisipoase, la culturile de orz și grâu, avem la această oră foliaj uscat, pe unele parcele doar ultimele două frunze și frunza standard mai sunt verzi.

În condițiile în care nu vom avea precipitații consistente în cel mai scurt timp, procesul de umplere și formare a bobului va fi serios afectat, iar producția atât cantitativă, cât și calitativă  va fi diminuată drastic. Aplicarea îngrășămintelor foliare poate atenua din efectele acestei secete, dar apariția precipitațiilor consistente este vitală pentru a spera la producții mulțumitoare din punct de vedere economic.