en
RDF - Open Field
16 Ianuarie 2020

Metoda „calendarului de ceapă” pentru previziunile meteo

Astăzi vă supunem atenției o prognoză meteo care a fost folosită de înaintașii noștri cu mulți ani în urmă, atunci când prognozele meteo nu erau date de aparaturi performante, cum sunt astăzi. Este vorba de “calendarul de ceapă”.

Ne aflăm la începutul anului 2020, iar pentru noi, agricultorii, previziunile meteorologice cu privire la precipitațiile prognozate pentru acest an sunt foarte importante, deoarece apa este ingredientul principal care pune în valoare celelalte elemente ale procesului de producție, precum semințele, erbicidele, îngrășămintele chimice.

„Calendarul de ceapă” este o prognoză  meteo, catalogată drept empirică de unii dintre noi, însă, pentru cei care o practică de mai mulți ani, se dovedește a fi o prognoză destul de exactă. Pe scurt, o vă aducem la cunoștință procesul de realizare al unui “calendar de ceapă”:

În noaptea dintre ani, se aleg 12 cămăși de ceapă în care se pune sare, fiecare cămașă reprezentând o lună a anului. În funcție de nivelul de topire al sării, se interpretează nivelul precipitațiilor din luna aferentă. Iată prognoza privind precipitațiile pentru anul 2020:

Ianuarie – precipitații slabe

Februarie – precipitații slabe

Martie – precipitații abundente

Aprilie – precipitații slabe

Mai – precipitații abundente

Iunie – precipitații abundente

Iulie – precipitații slabe

August – fără precipitații

Septembrie – precipitații slabe

Octombrie – precipitații slabe

Noiembrie – precipitații slabe

Decembrie – precipitații abundente

Astfel, dacă ar fi să ne ghidăm după această prognoză, pornind de la afirmația că în momentul actual nu beneficiem de multă apă în sol, precipitațiile din luna martie, în condițiile în care prima fertilizare fazială cu îngrășăminte azotoase la grâu, orz și rapiță s-a realizat, ar fi benefice și în privința dizolvării îngrășămintelor și a transportului acestora la nivelul radicular al cerealelor de toamnă. Acest lucru ar fi posibil în așa fel încât, la intrarea în vegetație, acestea să beneficieze de elementele nutritive necesare pentru dezvoltarea proceselor fiziologice și asigurarea unui nivel corespunzător de umiditate pentru culturile precum: mazărea, floarea soarelui, porumbul sau soia, care urmează să fie semănate în primăvară.

Luna aprilie ar trebui valorificată din plin pentru însămânțarea culturilor de primavară și întreținerea culturilor de toamnă (erbicidări, tratamente foliare și tratamente împotriva insectelor). În condițiile în care aceste lucrări vor fi efectuate pe parcursul lunii aprilie, ploile din lunile următoare (mai și iunie) pot sta la baza estimării unor recolte bogate. Fiind la capitolul unei prognoze de care bătrânii noștri s-au folosit, să ne aducem aminte de proverbul romanesc, care spune “Ploile de mai umplu sacul de mălai.”

Lunile iulie și august, cu precipitații foarte puține, ar oferi posibilitatea efectuării lucrărilor de recoltat și, în același timp, pregătirea terenului pentru cultura de rapiță, lucrare pe care trebuie să o facem cu mare grijă, pentru minimlizarea pierderilor de apă din sol, pentru ca însămânțarea culturii de rapiță de la sfârșitul lunii august / începutul lunii septembrie să ducă la o răsărire rapidă și uniformă a culturii.

Octombrie și noiembrie, cu puține precipitații, ne-ar permite efectuarea lucrărilor de însămânțare a cerealelor păioase, recoltarea porumbului și efectuarea arăturilor de toamnă, precipitațiile abundente ale lunii decembrie urmând să fie benefice pentru culturile semănate în toamnă.

Nu știm cu siguranță dacă această prognoză a “calendarului de ceapă” este una exactă sau dacă urmează să se îndeplinească, dar, în speranța că precipitațiile și condițiile meteo vor fi favorabile anului agricol, echipa RDF vă urează recolte cât mai bogate!

Încheiem acest articol prin citarea unui proverb, care spune: “Cea mai de preț moștenire este pământul bine lucrat. Doamne ajută!