en
RDF - Open Field
4 Iunie 2019

Lucrări de întreținere la culturile de primăvară

Ne aflăm la începutul lunii iunie și vremea dă mari bătăi de cap fermierilor. După o perioadă secetoasă care a ținut de la începutul lunii martie și până la sfârșitul lunii aprilie, de la sărbătoarea Paștelui și până la această dată, ploile cad necontenit. În aproximativ 30 de zile au căzut cantități mari de precipitații, adunându-se în unele zone 200l apă/m². Apariția ploilor în jurul datei de 27 aprilie a găsit fermierii cu lucrările agricole în diverse stadii, de la această dată lucrările agricole desfășurându-se cu mare greutate.

La cultura grâului, unii fermieri nu au reușit să facă al doilea tratament nici până la această oră. Din această cauză și datorită cantităților mari de precipitații căzute, în lanurile de grâu nu au întârziat să apară bolile foliare, cum ar fi ruginile și chiar fuzarioza la spic. Aplicarea ultimei fracții de îngrășământ pe bază de azot nu s-a putut realiza. În zonele în care seceta a fost accentuată și coroborată cu temperaturi  scăzute, procesul de răsărire a buruienilor a continuat după începerea ploilor.

În acest moment sunt lanuri de grâu în care sunt prezente buruieni precum Xantium sau chiar turița (Gallium aparine). Aplicarea fungicidelor este extrem de urgentă pentru a stopa dezvoltarea bolilor. Gama de fungicide la îndemâna fermierilor este una largă, dar aș enumera următoarele: Nativo Pro, Prosaro, Falcon Pro, Priaxor, Allegro, dar și altele. Nu este de neglijat la această oră atacul de Ploșnița cerealelor (Eurygaster spp.), care este deja prezentă în lanurile de grâu. Gama de insecticide pe care fermierii o pot utiliza este de asemenea una largă.

La cultura porumbului sunt de asemenea mari probleme. Fermierii care nu au erbicidat preemergent sau postemergent imediat după însămânțat, au la această oră solele infestate atât cu buruieni monocotiledonate, cât și cu buruieni dicotiledonate. Pentru monocotiledonate anuale și perene, gama de erbicide este generoasă, cele pe bază de nicosulfuron și rimulfuron fiind aplicate cu succes. Cu mare grijă trebuie alese erbicidele pentru buruienile dicotiledonate, deoarece din cauza ploilor abundente porumbul a înaintat în vegetație, în unele sole având chiar și 8-9 frunze, aplicarea unor erbicide fiind condiționată de faza de vegetație a porumbului.

La floarea-soarelui sunt de asemenea probleme cu îmburuienarea, atât la cea cu tehnologia Pulsar, cât și la cea cu Expres, buruienile fiind într-o fază de vegetație avansată. Unele buruieni precum Cirsium arvense, Chenopodium album sau buruienile monocotile, sufocă cultura. În unele cazuri, stadiul de vegetație al florii-soarelui este și el avansat sau chiar a depășit stadiul de 4-6 frunze propice erbicidării, frunzele începând să acopere intervalul dintre rânduri, protejând buruienile în momentul aplicării erbicidului. Aceleași probleme se regăsesc și în cultura de soia, mazăre și orz. În cultura de rapiță sunt prezente boli precum Sclerotinia și Botrytis.

Aplicarea fungicidelor, erbicidelor, insecticidelor, fertilizanților foliari și chiar a îngrășămintelor solide sunt de maximă urgență. Prognozele meteo indică încă o săptămână de ploi însemnate, furtuni și grindină. În speranța că aceste fenomene se vor diminua în intensitate și vom putea să finalizăm lucrările de întreținere a culturilor și să pregătim recoltările care bat la ușă la rapță, grâu și orz, vă dorim spor la treabă.