RDF - Open Field
31 May 2018

Lucrări de întreținere a culturilor de primăvară

Vorbeam în ultimul articol despre o primăvară a extremelor, în care vremea a trecut cu rapiditate de la ploi excedentare, care au făcut terenurile agricole imposibil de lucrat, la temperaturi extrem de ridicate, peste 30 grade C. Acestea au făcut ca apa acumulată din precipitații să se piardă rapid și, pe fondul lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru însămânțat, în funcție de tipurile de sol la momentul însămânțării, să nu beneficiem de un pat germinativ de cea mai bună calitate, cu umiditate optimă.

Perioada lungă în care precipitațiile au fost absente a dus la o răsărire neuniformă a culturilor însămânțate în primăvară (la porumb, floarea soarelui și soia). La această oră, în zonele afectate de lipsa precipitațiilor, culturile sunt de la faza cotiledonală, la 2-3 frunze sau chiar 4-5 frunze la porumb și floarea soarelui, sau de la faza cotiledonală la prima pereche de frunze, ori la primele frunze trifoliate la soia. La aceste culturi, și răsărirea buruienilor este, de asemenea, neuniformă. Spre exemplu, în culturile de porumb, se pot vedea plante de Cirsium arvense din rizom, plante de pir sau Sorghum halepense, care depășesc 10-15 cm înălțime, în timp ce buruienile cu sămânță mică, gen costrei (Setaria viridis), care, datorită faptului că stratul superficial al solului a fost uscat, nu au germinat decât după valul de precipitații din urmă cu două săptămâni.

Se observă în aceste culturi prezența și a altor buruieni problemă, cum ar fi Volbura (Polygonum cnvolvulus), Ardeiul broaștei (Polygonum persicaria), Susai (Sonchus arvensis), Zarna (Solanum nigrum), Cornuti (Xanthium strumarium), Busuioc sălbatic (Galinsoga parviflora), Iarba bărboasă (Echinocloua crus-galli). În condițiile unor lanuri neuniforme din punct de vedere al culturii și chiar și din punctul de vedere al spectrului de buruieni, erbicidarea în vegetație la porumb și floarea soarelui ridică probleme serioase. La cultura de soia, care în ultimii ani devine tot mai atrăgătoare întreținerea culturii prin lucrările de erbicidat, sunt destul de complicate în acest an. Foarte mulți fermieri au făcut o erbicidare pre-emergentă imediat după semănat, cu erbicide gen Frontier Forte 1,2 l/ha, împreună cu Sencor 600 SC-0,35 l/ha, dar din cauză că perioada fără precipitații a fost lungă și pe fondul unor temperaturi ridicate, eficiența lor a fost scăzută.

Așa cum spuneam la început, și cultura de soia este foarte neuniformă din punctul de vedere al răsăririi, dar cu un grad ridicat de îmburuienare. Erbicidarea la monocotiledonate și dicotiledonate este de maximă importanță la această oră. Precipitațiile căzute în urmă cu două săptămâni cuprinse între 15- 40 l/m au corectat într-o oarecare măsura deficitul hidric din sol, ceea ce a dus la răsărirea culturii, dar și la îmburuienarea ei.

Soluțiile pe care le recomandăm pentru erbicidarea în vegetație la soia sunt următoarele: Corum 1,9 l/ha, împreună cu adjuvantul Dash, care combate buruieni dicotiledonate anuale și unele monocotiledonate, perioada de aplicare fiind de la apariția primelor frunze trifoliate, până la apariția primilor lăstari laterali.

Un alt erbicid care se poate aplica în perioada de vegetație la soia am aminti PULSAR 40, în doză de 0,75-1 l/ha. Pulsarul, datorită efectului rezidual la nivelul solului, asigură combaterea buruienilor în curs de răsărire și previne apariția unui nou val de buruieni.

Un erbicid pe care l-aș recomanda în combaterea buruienilor monocotiledonate, erbicid cu o eficiență bună, este Pantera sau alte erbicide pe bază de Quizalofop, care, pe lângă o combatere eficientă, are și avantajul unui cost scăzut. Doza de aplicare este de 0,75 -1,5 l/ha. Un erbicid foarte eficient în combaterea buruienilor cu frunză lată este Harmony 50 SG. Este un erbicid care inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor plantelor. Are o perioadă lungă de aplicare. Pentru o combatere eficientă a buruienilor, se recomandă aplicarea a două tratamente în doză de 12 gr/ha, la interval de 8-10 zile.

Lucrările de întreținere a culturilor de primăvară sunt pe sfârșite, recoltarea culturilor de toamnă se apropie cu repeziciune, culturile de orz și rapiță fiind destul de avansate ca fenofază. Sperăm în continuare la precipitații care să asigure apa necesară culturilor de primăvară, precipitații pe care le dorim consistente, dar în același timp curate și fără grindină, care să pericliteze atât culturile de toamnă, care sunt aproape de recoltat, cât și culturile de primăvară, care sunt în plin stadiu de vegetație.

Nu mai este mult până la lucrările de recoltat, când sperăm ca producțiile pe care le vom obține să fie mulțumitoare din punct de vedere cantitativ și calitativ, cu eficiență maximă din punct de vedere economic.