RDF - Open Field
15 June 2018

A început recoltatul la culturile de orz și de rapiță

Am vorbit de la începutul anului despre diferite elemente de tehnologie la culturile agricole de bază, cultivate de marea majoritate a fermierilor și despre numeroasele probleme cu care ne confruntăm în timpul procesului tehnologic aplicat culturilor agricole. În toată această perioadă, fiecare fermier, în funcție de condițiile specifice fiecărei zone agricole, în funcție de condițiile climaterice ale acestei primăveri extrem de capricioase, a executat fiecare element de tehnologie la cel mai înalt nivel, pentru a putea ajunge la țelul final: producții ridicate atât cantitativ, cât și calitativ. Într-un cuvânt, la o eficiență economică maximă.

La această dată, s-a început recoltatul la culturile de orz și de rapiță. Așa cum spuneam, după o primăvară capricioasă, acum când lucrările de recoltat s-au declanșat, vremea își păstrează același caracter instabil cu precipitații abundente, furtuni și căderi de grindină, care pun în pericol culturile ajunse la maturitate și îngreunează lucrările de recoltat, transport și depozitat. În aceste condiții, trebuie valorificat fiecare moment prielnic pentru a putea aduna recolta în cele mai bune condiții și în parametrii ceruți de beneficiari.

După cum știți și dumneavoastră, umiditatea și corpurile străine sunt doi parametrii foarte importanți, pe care beneficiarii produselor agricole le cer de obicei la stas. Acești doi parametrii se pot realiza prin alegerea momentului optim de declanșare a recoltatului, iar corpurile străine prin reglajele specifice care se fac la combinele de recoltat.

Alături de acești doi parametrii, am mai enumera greutatea hectolitrică, conținutul de gluten și conținutul de proteină, parametrii care se realizează prin elementele de tehnologie din timpul vegetației, cum ar fi nivelul de fertilizare și aplicarea tratamentelor cu insecto-fungicide. Așadar, este important să valorificăm fiecare minut în care se poate recolta, pentru a evita pierderile cauzate de precipitații și furtuni, cum ar fi spălarea glutenului, căderea lanurilor, scuturarea producției la orz și mai ales la rapiță și încolțirea boabelor în spic.

După aproape un an de muncă, este vremea culegerii roadelor. În speranța că Dumnezeu ne va proteja culturile de intemperiile naturii, vă urăm spor la treabă și recolte cât mai bogate!