RDF - Open Field
19 July 2017

Loturi demonstrative de porumb și floarea soarelui

În tehnologia de cultură a oricărei plante, o verigă foarte importantă este combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor. Împreună cu colaboratorii noștri de la BASF, am înființat un lot experimental în care am pus în evidență efectul erbicidelor și al fungicidelor BASF asupra buruienilor și implicit asupra culturii în sine.

Culturile care fac obiectul studiului nostru sunt porumbul și floarea soarelui. La cultura porumbului am semănat 4 hibrizi – LIPPEX și PHILEAX de la RAGT, respectiv LG.30500 și LG 5555. Pentru a demonstra eficacitatea erbicidelor BASF am semănat un martor pentru a avea un grad de comparație. Densitatea la semănat 67 000 plante/ha. Sămânța a fost tratată cu Sedooprid 8 l/to. Fertilizarea s-a făcut odată cu semănatul pe rând cu 300 kg N-P-K 27, 5:13:0.

După răsărire s-a erbicidat cu Pachetul RECORD care cuprinde două erbicide KELVIN Top (40 g/l nicosulfuron) și erbicidul Cambio (bentazon 320 g/l+90 g/l dicamba) și adjuvantul DASH. Dozele folosite –Kelvin Top-1 L/ha, CAMBIO -2l/ha+0,6 l Dash. Eficiența erbicidelor se poate vedea foarte bine pe martorul neerbicidat unde sunt foarte multe buruieni mai ales lobodă (Chenopodium album), sorg (Sorghum Halepense), costrei (Echinocloua crus gali).

În actualele condiții de secetă pedologică și atmosferică pe martorul neerbicidat, loboda a depășit porumbul în înălțime. Pe zonele erbicidate porumbul este curat de buruieni, cu știulete bine dezvoltat. Cultura ne dă speranțele unei producții bune. Pe martorul neerbicidat din cauza îmburuienării masive, cultura la aceasta dată și în actualele condiții pedoclimatice este compromisă total. Această stare de fapt ne întărește convingerea că folosirea erbicidelor BASF este cheia succesului în tehnologia de cultură a porumbului.

La floarea soarelui am semănat hibrizi cu tehnologie Clearfield și hibrizi convenționali. EUROMIS hibrid classic, RAGT Cliff –Clearfield, RAGT RA102164 Clearfield, LG50635, LG 5555-Clearfield, Lucia-Clearfield, ES KAPRIS-Clearfield. Densitate folosită 67 000 plante/ha, sămânță tratată cu Seedoprid 8 l/to. Fertilizare odată cu semănatul 300 kg/ha -27,5-13-0. După semănat s-a erbicidat post emergent timpuriu cu 1,2 l/ha FRONTIER FORTE. În faza de 4-6 frunze pe hibrizii CL s-a erbicidat cu 1,2 l PULSAR + DASH.

Eficiența erbicidării este foarte bună, cultura la aceasta ora fiind curată de buruieni. În faza de buton floral am aplicat fungicidul Pictor -0,5 l/ha. Aplicarea erbicidelor și a fungicidelor BASF în cultura porumbului și a florii soarelui ne arată eficacitate și protecție maximă pentru cele două culturi și implicit sporuri de producție.

Experimentul realizat de RDF împreună cu BASF nu este doar un succes, ci și un exemplu de bună practică menit să ajute fermierii să își protejeze culturile și să le facă mai profitabile.

Vezi videoclipul evenimentului, pe Facebook!

Înapoi la evenimente