RDF - Open Field
1 November 2017

Lucrările de întreținere la cultura rapiței

Suntem la sfârșitul campaniei de însămânțare a grâului și în faza de întreținere, erbicidare și tratamente împotriva insectelor la rapița de toamnă. După o toamnă lungă și caldă, rapiță a vegetat foarte bine, la această oră este într-un stadiu avansat de vegetație. Beneficiind de ploile căzute după însămânțare, răsărirea a fost explozivă, ritmul de creștere a fost rapid.

În aceste condiții, au apărut și buruienile, printre care cele mai frecvente fiind loboda (Chenopodium album), muștarul sălbatic, ridichea sălbatică și mai ales samulastra de grâu și orz.

O altă problemă în cultura rapiței este atacul purecilor și a viespei rapiței (Athalia rosae). Din cauza temperaturilor de vară, creșterea a fost explozivă, fiind nevoie de aplicarea unor regulatori de creștere. Recomandările RDF pentru întreținerea culturii de rapiță în toamnă sunt următoarele:

  • Pentru atacul de pureci recomandăm aplicarea de insecticide cum ar fi Lamdex-150 ml/ha, Decis expert-75 ml/ha. Tot cu aceste substanțe se poate trata și atacul de larvă de Athalia Rosae, larve care au atacat cultura în această toamnă.
  • Pentru combaterea buruienilor oferta de erbicide este generoasă. Se pot folosi erbicide ca Butisan avant, erbicid care se poate aplica atât preemergent, cât și postemergent până la maxim 7 frunze ale rapiței și foarte important pentru eficacitatea erbicidului până la maxim 2 frunze ale buruienilor. Se aplică 2,5 l/ha și combate moncotiledonate și dicotiledonate anuale.
  • Un alt erbicid pe care îl recomandăm este SULTAN 50 SC (Metazaclor 500 gr/l), erbicid cu remanență destul de îndelungată care prin efectul rezidual protejează cultura de valuri noi de îmburuienare până la încheierea rândurilor. Se aplica 2 l/ha.
  • O altă substanță notabilă este erbicidul GALLERA SUPER care se aplică în doză de 200 ml/ha. Pentru combaterea samulastrei de grâu sau orz se poate erbicida cu Pantera (40 g/l quisalofop-terfuril), 1-1,5 l/ha în funcție de fenofaza samulastrei, erbicidul ELEGANT (quisalofop-ETIL 50 g/l), care se aplică în doză de 1 l/ha.
  • După însămânțarea rapiței și după răsărire, temperaturile ridicate pe fondul precipitațiilor căzute, vegetația rapiței s-a defășurat într-un ritm alert fiind necesară aplicarea unor regulatori de creștere. Aici în această categorie a regulatorilor de creștere menționăm CARAMBA TURBO (30 g/L metconazol + 210 g/l mepiquat clorura), -0,7 l/ha care se aplică cu scopul creșterii rezistenței plantelor la iernare. Caramba Turbo se aplică în stadiul de 4-6 frunze ale culturii.
  • Tot ca și regulator de creștere se poate folosi și TEBUCONAZOLUL – 0,5 l/ha. Odată cu aplicarea erbicidului recomandăm aplicarea CROPMAX, un fertilizant foliar, care are rolul de a stimula dezvoltarea sistemului radicular, rezistența plantelor la stres și secetă, îmbunătățește rezistența la boli și dăunători, îmbunătățește lăstărirea plantelor, îmbunătățește eficacitatea fertilizanților minerali și a pesticidelor.
  • Cropmax se aplică în doză de 0,5 l/ha. Aplicarea acestei tehnologii ne va feri cultura de efectul nociv al buruienilor și al dăunătorilor și vom avea o cultură sănătoasă,viguroasă și pregătită pentru iarnă.
Efectul erbicidului Butisan Avant asupra lobodei (chenopodium album) în cultura rapiței

Efectul erbicidului Butisan Avant asupra lobodei (chenopodium album) în cultura rapiței

Lan tratat cu 0,5l pe Ha Cropmax

Lan tratat cu 0,5l pe Ha Cropmax